Egyedülálló építőipari szakképzés Pécsett

Pécsi Ágazati Képzőközpont Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

Az Ágazati Képzőközpontban jelenleg tanulható szakmák:

 • Ács
 • Burkoló
 • Festő, mázoló, tapétázó
 • Kőműves
 • Magasépítő technikus
 • Mélyépítő technikus
 • Szárazépítő
 • Tetőfedő
 • Útépítő, vasútépítő és -fenntartó technikus

A szeptemberi indulás óta eltelt fél év, ennek apropóján megkérdeztük Dallmann Krisztinát – a ÁKK ügyvezető igazgatóját-

Dallmann Krisztina:

 • Milyen alapon döntött úgy a Baranya Megyei Szakképzési Centrum vezetése, hogy az építőipar ágazatban pályázik ágazati képzőközpont alapítására?

A centrum és a megyei építőipari szakképzésben szinte kizárólagos szerepet játszó szakképző intézménye, a Baranya Megyei SZC Pollack Mihály Technikum és Kollégium a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az építőipari szakképzés meghatározó helyi duális partnereit tömörítő Építőipari Technológiai Klaszter felismerték, hogy egy építőipari ágazati képzőközpont létesítése  biztosíthatja azokat az új lehetőségeket és szinergiákat, amelyektől a későbbiekben joggal várhatják a szakképzés minőségi és mennyiségi javulását. Előbbi szereplők tartós és szoros együttműködése alapján készült el az ÁKK létrehozására vonatkozó pályázati anyag, ami az iskola infrastrukturális és humán erőforrás bázisára építve alakította ki az ágazati képzőközpontot.

Az építőipar Baranya megyében is munkaerő-problémákkal küzd, nehezen tudja betölteni az üres álláshelyeket, sok esetben pedig az új munkaerőnél komoly szakmai, gyakorlati és/vagy kompetenciahiányokat tapasztalnak. A duális képzésben részt vevő vállalkozások nem mindig rendelkeznek a megfelelő infrastruktúrával, hosszú távon nem tudják a profitorientált tevékenységből nélkülözni a szakképzett munkaerőt, akik oktatóként segítik a diákok felkészítését, valamint túl sok terhet jelent számukra a képzéssel kapcsolatos adminisztráció. Az ÁKK létrehozása lehetőséget ad ezeknek az akadályoknak a felszámolására, egyúttal egy modern, XXI. századi építőipari képző bázis került kialakításra, ahol a szakmai oktatás és képzés teljeskörűen megvalósulhat.

 • Mik voltak a legfontosabb fejlesztések, melyekre a Szakképzési Centrum az alapító vállalkozások javaslata alapján pályázott?

Az Iskola építőipari műhelyeinek összterülete 1120 m2. A meglévő műhelyek átalakításával és korszerűsítésével lehetővé vált, hogy az ágazati alapoktatás és a vizsgáztatási tevékenység mellett a szakirányú szakmai oktatás is helyet kapjon.

A meglévő eszközállomány bővítésre, kiegészítésre került a mai kor követelményeinek megfelelő építőipari gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal.

Az infrastrukturális fejlesztésnél is fontosabb volt az ÁKK működési koncepciójának kialakítása, ami jelenleg egyedülálló az országban.

forrás: https://pbkik.hu/2023/04/03/del-dunantuli-gazdasag/pecsi-agazati-kepzokozpont-egyedulallo-epitoipari-szakkepzes-pecsett/